Vad du ska göra om du spiller färg på mattan

Mattan är en av de första sakerna som människor ser när de går in i ett rum och hur mattorna ser ut kan tala sitt egna språk om hemmet. Rena och fräscha mattor är det vi alla strävar efter, så vi dammsuger och schamponerar dem rutinmässigt. Men oavsett hur mycket arbete du gör för att ta hand om dina mattor, inträffar olyckor.

Spill, fläckar, utsmetade fläckar och mer är vanliga besvär med mattor som kan hanteras med några enkla material och lite så kallat jävlar anamma. Men det finns vissa spill som får människor att få panik, som exempelvis färg. Du kan föreställa dig frustrationen över att se en burk färg på din rena matta utan något sätt att göra något åt det. Men som alla vet inträffar olyckor och färgspill på mattor då och då och om du planerar att måla om ett rum i din fastighet. Se till att lära dig hur du rengör mattan! Fortsätt läsa för en kort överblick över färgborttagning och rengöring av mattor. Om du är i behov utav experthjälp, kontakta ett bra städföretag i Helsingborg för mer information om städtjänster.

Färgborttagning för mattor och heltäckningsmattor

Det första du bör tänka på när ett färgspill äger rum är att inte få panik. Det är viktigt att förbli lugn. Då kan du fokusera på att vidta omedelbara åtgärder som krävs för att förhindra permanent färgning från färg. Nedan följer en riktlinje för hur man reagerar på spill på färg på mattan. Läs igenom dessa tips för att ta bort färg och vara bättre förberedda nästa gång ett spill händer på din matta!

När färg spills på mattan:

Vidta åtgärder OMEDELBART – tveka inte

  • Hitta ett föremål med en tunn plan yta för att använda till att lyfta den spillda färgen från golvet (dvs spatel, kartong, etc.).
  • Tryck fast en ren och torr trasa eller handduk (inte en svamp) över utsläppet för att suga upp kvarvarande färg. GNUGGA INTE!
  • Efter att ha tagit bort så mycket färg som möjligt, låt resten torka helt (minst 12 timmar). Det här låter kanske lite galet, men lita på processen. Det är det enda sättet!
  • När det är helt torrt använder du ett rakblad eller en kniv för att skrapa bort den torkade färgen. Gör detta, och om nödvändigt, upprepa så många gånger som behövs. Det uppmuntras starkt att bära tåliga handskar för säkerhet.
  • Om det fortfarande finns kvar färg kan du prova kemisk färgborttagning. Fortsätt läsa nedan för instruktioner.

Tips om kemisk färgborttagning

Tänk på att alla mattor och medföljande fibrer är olika. Så hur de reagerar på kemisk färgborttagning beror till stor del på deras specifika material. Vissa kemikalier kan inte användas på vissa mattor. Innan du försöker något av rekommendationstipsen för kemisk färgborttagning. Se till att du vet vad dina mattor kan rengöras med. Leta efter en liten dold lapp före applicering eller kontakta ett städföretag för hjälp.

Det finns tre produkter du kan prova för att ta bort färgfläckar från mattan: Oxy-Clean, WD-40 eller en vanlig nagellackborttagare. Dutta enkelt med en ren trasa tills färgen går bort. Lyckligtvis, eftersom de flesta färger är latexbaserade, finns det städföretag på marknaden som är specifikt utrustade för att ta bort färg från mattor och golv.

Undvik färgspill med professionella målarföretag

Du kan enkelt undvika färgspill och skydda dina mattor genom att anställa professionella målarfirmor. De är fullt utrustade och kvalificerade för jobbet. Då behöver du inte oroa dig för några färgstänk och att ställa till med katastrofer!